Maanantai-zen

Maanantai on kiva päivä. Maanantaista viikko alkaa, joten kaikki on vielä mahdollista. Maanantai on arkisen hyvän elämän lähtölaukas ja minä rakastan arkista hyvää elämää.

Ihan aina ei näin sentään ole ollut. Ikä on tuonut mukanaan viisautta tehdä ratkaisuja, joiden ansiosta sunnuntaisin ei ahdista ja maanantaisin suorastaan naurattaa. Jaan nyt keski-ikäisen naisen elämänviisautta, jotta teidänkin maanantainne voisi olla jos ei viikon paras päivä, niin ainakin yhtä hyvä päivä muiden arkipäivien joukossa.

Minulla on jo vuosien ajan ollut maanantai-iltaisin harrastus tai ohjelma, joka tekee maanantaista erityisen kivan. Viime vuodet meillä on käynyt kummikoira hoidossa aina maanantai-iltaisin. Se on mukava pikkurutiini. Koiran kanssa käymme lenkillä, emme enää juokse, sillä hänellä ikä jo painaa. Mutta haukkaamme happea kuitenkin molemmat. Yleensä mies lähtee mukaan, joten maanantaisin on myös mukavaa parisuhdeaikaa. Viikon ohjelma ja aatokset on samalla kiva käydä läpi.

Sanokaa mitä sanotte, mutta minä luen useimmiten sähköposteja viikonloppuisinkin. Sen ansiosta minulla ei ole sunnuntaisin tai maanantaiaamuisin epämääräistä pelkoa siitä, mitä töissä on vastassa. En käytä viikonloppuisin sähköpostien vastaamiseen aikaa, ellei ole aivan pakko, enkä vilkuile niitä pitkin viikonloppua vaan yleensä joko lauantai- tai sunnuntaiaamupäivänä, jolloin ehdin tarvitatessa suurimmat tulipalot sammuttaa vaikka saman tien. Enkä missään tapauksessa lue meilejä sunnuntai-iltana, sillä siinä vaiheessa niille ei kuitenkaan ehdi enää tehdä mitään ennen aamua.

Meillä on työpaikalla maanantaiaamuisin aamiaista tarjolla. Se tekee maanantaista erityisen kivan. Jos teillä on maanantaisin työpaikalla viikkopalaveri, niin ehdottakaa pomolle aamiaisen järjestämistä sen kylkeen. Pieni juttu, mutta helpottaa tuskaisen kiireisiä maanantaiaamuja.

Valmistelen viikon etukäteen: käyn läpi, mitä menoja perheellä on ja kuka hoitaa mitäkin roudauksia ja hommia. Usein käymme kaupassa jo sunnuntaina. Jaamme muutenkin arkihommia pitkin viikkoa (itse inhosin lapsena perjantaita, sillä se oli siivouspäivä, niinpä meillä siivotaan torstaisin). Kun hommia jakaa pitkin viikkoa, mikään arkipäivä ei tunnu raskaalta.

Sunnuntaiahdistusta ei ole, kun tykkää työstään ja arkiohjelmastaan. Jos sunnuntai-iltapäivisin hiipii epämääräinen ahdistus, niin mieti, onko työssäsi tai arjessasi jotain, mitä erityisesti ahdistaa ja saa maanantait tuntumaan ikävältä? Pyri tekemään sellaisia valintoja, että näitä asioita olisi mahdollisimman vähän. Jos et voi vaikuttaa työkiireisiisi, niin harrastuskiireisiisi voit. Harrastukset ovat olemassa sitä varten, että ne tuottaisivat iloa. Jos jumppaan meno ahdistaa, älä mene jumppaan, mene vaikka kävelylle.

Ja lopuksi. Muuta asennettasi. Maanantai on vain päivä. Se on 1/7:aa viikosta. Miksi käyttää pahimmassa tapauksessa kahden päivän energiat (sunnuntain ja maanantain) siihen, että inhoaa maanantaita?

Mukavaa alkua uuteen viikkoon!

Susanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: