Teemapuistona luonto

Blogissa oli pieni loma, kävin Floridassa. Se on sitten keski-ikäiselle ihmiselle sopiva lomakohde: paikka, jossa on usein nuorin ja hoikin. Oikeasti Florida sopii kyllä kaikille, siksi meidänkin perheemme lomaili siellä jo viidettä kertaa. Meiltä on monesti kysytty, mikä sinne vetää uudestaan ja uudestaan ja vastaus on tosiaan se, että siellä on jokaiselle jotain: rantoja, shoppailua, teemapuistoja, tennistä, golfia, kulttuuria ja etenkin luontoa.

Lisäksi siellä on helppo lomailla, sillä asiat hoituvat näppärästi englanniksi (tai espanjaksi) ja autoilu on helppoa (ja pakollista). Etäisyydet ovat inhimillisiä, eli varsinkin pidempään lomaillessa voi oikeasti nähdä melkein koko osavaltion.

Etenkin osa perhelomailijoista keskittyy Orlandon teemapuistoihin, mutta me olemme uhranneet kolmen viikon lomillakin sellaisille korkeintaan 1-2 päivää. En vaan jaksa jonottamista.

Perheemme on nauttinut yleensä eniten Floridan luontonähtävyyksistä: ne ovat ilmaisia/edullisia, niissä ei ole ruuhkaa ja niissä todellakin riittää nähtävää. Jos menee suomalaismetsään, siellä voi hyvällä tuurilla nähdä talitiaisen tai papanoita. Floridassa voi muutamassa tunnissa nähdä kalasääksiä, valkopäämerikotkan, alligaattoreita, vyötiäisen, käärmeitä, liskoja, manaatteja ja kymmeniä lintulajeja, joita et edes tunnista. Jos snorklaa tai sukeltaa, niin elämää on myös pinnan alla.

Ohessa meikäläisen vinkit Floridaan matkaaville.

Orlando on muutakin kuin teemapuistoja
Varsinkaan jos perheessänne ei ole pikkulapsia tai Disney-hahmofriikkejä, niin unohtakaa Magic Kindom. Se on huvipuistolaitteiden puolesta suorastaan mitätön, Disney-hahmot ja paraati ovat sen paikan juttu. Jos huvipuistolaitteet kiinnostavat, niin paras mesta on Tampassa sijaitseva Busch Gardens. Myös Universal on ihan ok. Huvipuistot ja vesipuistot ovat todella hienoja, mutta varaudu jonoihin. Parhaimpiin laitteisiin voi olla tunnin jono. Sama jono on parkkikselle, lippukassalle, lounaalle jne. Varaudu Floridan puistojen jälkeen myös siihen, ettei mikään huvipuisto tunnu niiden jälkeen enää miltään.

Orlandosta lyhyen matkan päässä Atlantin rannikolla sijaitsee ns. Space Coast, Cape Canaveralissa sijaitseva NASAn toimipiste, jossa sijaitsee Kennedy Space Center. Suosittelen muillekin kuin insinööritieteistä kiinnostuneille, mesta on hieno ja amerikkalaiseen tyyliin tiedejutuistakin on tehty viihdyttävä elämys. Sinne voisin menne jopa toistamiseen.

Samalla reissulla kannattaa poiketa myös Cocoa Beachillä, joka on perinteikäs surffarimesta. Käy myös Ron Jonin surffikaupassa. Ja satamassa syömässä.

Lähistöllä sijaitsee myös Merrit Island Wildlife Refuge, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä alligaattoreita ja valkopäämerikotkia.

Tampan suunnalla Meksikonlahden puolella riittää rantoja. Ne ovat itseasiassa minusta hienompia kuin itäpuolen biitsit. Voit valita joko Honeymoon Islandin tai Fort de Soton. Molemmat huikeita. Ensimmäisessä on vähän nihkeästi palveluita, joten tee eväät mukaan. Rannalta on lyhyt matka luontopolulle, jossa ei voi välttyä ainakaan kalasääksien näkemiseltä. Saumat myös kalkkarokäärmeiden ja vyötiäisten bongaamiseen – älä säikähdä, luontopolku on kunnon hiekkatie, bongaat käärmeet kyllä, jos sellaisia on lähistöllä.

Shoppailuun on tietysti lukuisia vaihtoehtoja, Orlandossa Premium Outleteja on jopa kaksi kappaletta. Hae kuponkikirja infosta, niin saat monista myymälöistä lisäalennuksia. Ja vinkkinä: kun saat ostoskuittisi, se kannattaa lukea läpi. Monet liikkeet tarjoavat seuraavasta ostoskäynnistä alennuksia.

Miamista lattaritunnelmaa
No, tietysti Miamin art deco -alue täytyy nähdä. Se on kuitenkin aika pieni, joten älä pety. South beach on rantana kuuluisampi kuin hienompi, hienompia rantoja on Floridassa paljon. Little Havannaan kannattaa ehdottomasti mennä syömään, niin saa jotain muutakin kuin ketjuruokamättöä, ja totta kai legendaarisella Calle Ocholla pitää käppäillä.

Minä tykkään Miamia enemmän Fort Lauderdalen tunnelmasta. Amerikan Venetsiaksikin kutsutussa kaupungissa kannattaa tehdä kanavakierros, jolloin pääsee kurkistelemaan vesiltä käsin miljoonakämppien takapihoille. Fort Lauderdalesta voi myös helposti varata itselleen veneen kippareineen kalareissulle. Ylös saa kiskottua ainakin barracudia, enkä nyt puhu partavedestä.

Miamin seudulla ei voi lomailla käymättä Sawgrass Millsin huikeassa outlet-keskuksessa, joka on ehkä maailman suurin. Varaa aikaa, tee suunnitelma, sillä päivässä ei ehdi millään kiertää kaikkea. Huh. Tila-auto on tällä reissulla tarpeen.

Keys on jotain muuta
Keysien eteläisin päätepiste, Key West on vähintään muutaman yön visiitin väärtti, mutta siellä viihtyisi myös pidempään. Tunnelma on täysin erilainen kuin Miamissa, Orlandosta puhumattakaan. Täällä voi lorvia ja ottaa iisisti. Hemingwayn talo listataan yleensä Key Westin nähtävyyksiin, mutta jos ei ole Hemingway-fani, niin minusta sen voi skipatakin.

Käy syöttämässä tarpooneja Robbie’silla, näin paljon hupia on vaikea saada neljällä taalalla missään muualla. Jos haluat katsoa kaloja vielä lähempää, käy snorklausretkellä John Pennenkampissa.

Mitä vielä?
Koska Floridassa on tullut vietettyä lähes kolme kuukautta aikaa, niin aika moni mesta on tullut jo nähtyä, omalla to do -listallani ovat kuitenkin edelleenkin Sanibel ja Orlandon yläpuolella sijaitsevat lähdepohjaiset lammet/järvet. Mutta näkemistä kannattaa aina jättää, että on syy palata…

Seuraavasta reissusta haaveillessa ja jetlagistä toipuessa…

Susanna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kotijärvellä melomassa. Floridan ruuhkat häviävät kauaksi, kun lähtee luontoon.
img_6280
Auringonlasku hotellin rannalla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Simpukka hymyili.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Honeymoon Islandin luontopolulla bongasi kymmeniä lintuja, tässä mocking bird, olisikohan matkijalintu suomeksi?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Honeymoon Islandilta löytää myös rauhaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: