Tylsää joulua!

Mulla on takana viikon joululoma, ja se tuli tarpeeseen! Kuten viimeksi bloggasin, tässä on ollut menossa keski-ikäisen ruuhkavuosi. Siksi pitää osata hiljentää silloin, kun se on mahdollista. Me olimme toista kertaa joulun kotona, mikä tarjosikin loistavat puitteet tylsistymiselle.

Emme ottaneet kotijoulusta yhtään paineita. Poika hoiti viikkosiivouksen kuten normaalistikin. Meillä on aina siistiä, joten syytä mihinkään suursiivoukseen ei ole. Jouluruoat kävimme hankkimassa heti maanantaiaamuna kuntosalikäynnin jälkeen. Sen jälkeen tekaisin piparituorejuustopiirakan ja juhlavan karjalanpaistin. Koska oli kiva puuhailla rauhassa, pesin myös uunin.

Aattoaamuna lähdimme kävelylle Nuuksioon, otimme evääksi pipareita ja glögiä. Ne nautimme samaan aikaan kuin Suomen Turussa julistettiin joulurauha. Veikkaan, että Nuuksiossa oli aidompi joulurauha kuin Turussa. Jos joskus vielä vietämme joulua kotona, niin aattomaamun patikoinnista voisi tehdä perinteen.

Aattoon kuuluu minusta päiväsauna. Sen jälkeen teimme savukalkkunalle kastikkeen ja kaloille piparjuuritahnan ja nostelimme vain ruoat esille. Mikä ihme siinä joulun laittamisessa on muka niin raskasta? No joo – jos haluaa kaiken tehdä itse, niin varmasti on puuhaa liiaksikin. Mutta uskon, että hyvä kalakauppias graavaa kalat ja tekee sillit vähintään yhtä hyvin kuin minä.

Erityisen iloinen olen myös siitä, että jouluruokien mitoutus meni aivan nappiin: meillä on enää jäljellä savukalkkunaa. Siitä osa meni nyt pakkaseen ja loput syömme tässä voileivän päällä. Kaikki muu on syöty. Jee, ei ruokahävikkiä eikä pakkosyöntiä!

Koska oma jouluni oli aivan harvinaisen rento, niin jaan rennon joulun vinkit teille muillekin ruuhkavuosianne eläville:

1. Lopettakaa joulusiivous, viikkosiivous riittää aivan hyvin. Ennen joulua voi halutessaan tehdä yhden ekstrahomman aina viikkosiivouksen yhteydessä.

2. Miettikää, mikä teille jouluruoissa on tärkeintä ja luopukaa pakkoperinteistä. Turha paistaa kinkkua, jos siitä ei kukaan välitä. Meille hommattiin savukalkkuna, joka oli aivan super. Jouluruokien vähentäminen vähentää ostamisen ja tekemisen määrää, mutta myös ruokahävikkiä.

3. Aloittakaa aattoaamu ulkoillen. Kävely metsässä laskee tutkitusti stressitasoja.

4. Liikkukaa pyhinäkin, mutta juuri niin kuin huvittaa. Liikunta ei ainakaan meillä millään muotoa kompensoinut jouluruokien energiamääriä, mutta se teki hyvää muilla tavoin. Kuntosalillakin oli hyvin tilaa.

5. Kuuntelin joka päivä klassista musiikkia. Joulurenkutukset eivät ainakaan minulle tuo yhtään joulun tunnelmaa, mutta Tchaikovskyn Pähkinänsärkijä kyllä tuo.

6. Suunnitelkaa, mitä haluatte jouluna tehdä, mutta heittäkää tarvittaessa suunnitelmat romukoppaan. Itse ajattelin lukea, mutta lopputuloksena kirja eteni vain 30 sivua. Ajattelin myös katsella elokuvia, mutta televisio pysyi pari päivää kokonaan kiinni. Sen sijaan kyllä edistelin käsityöprojektejani ja maalasin akvarelleilla.

7. Olkaa luonnossa. Itselläni luonto löytyi takapihan lintulaudalta, jonne viritin kameran. Lintujen (ja oravien) puuhien seurailu on todella rentouttavaa.

Suuret juhlalupaukset

Mitäs sitten ensi vuonna? Luvassa on meikäläisen suuri juhlavuosi ja kaikkien aikojen Matka. Nyt tietysti odotan kaikkein eniten sitä. Uudenvuodenlupauksia en ole juuri ehtinyt ajatellakaan, mutta jos näin nopeasti sellaiset keksin, niin ne ovat tässä:

  • Ulkoliikuntaa 2x viikossa
  • Enemmän kulttuuriaktiviteetteja
  • Jatkan salilla käymistä, ja mietin siihen sopivat tavoitteet, jos siltä tuntuu
  • Yritän tyhjentää tuota lankavarastoa, siis oikeasti
  • Ja sitten se vaikein: relaan enemmän

Onnea vuoteen 2020!

Susanna

 

IMG_8914
Joulurauha julistettiin Suomen Nuuksiossa.
IMG_8931
Tuulikin oli rauhassa.
IMG_8942
Minulle juhlapöydän kunkku ei ole kinkku, vaan kalat.
IMG_8938
Juureslisukkeet.
IMG_8951
Piparituorejuustokakku oli ainoa makea jälkiruoka konvehtien lisäksi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lintulaudallakin oli pidot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Punatulkkuja on nyt paljon.
305BA837-3123-48B7-93C7-B383A16F32B4
Vuoden 2019 #best9. Tässä kivoimmat reissut ja elämykset.
AFCEFE3D-96B4-438B-B91F-F169A278168C
Tänä vuonna lupasin maalata enemmän. Pidin lupaukseni.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: